Naam: An Van der Slagmolen
Kunstvorm: Experimenteren met recyclegematerialen,
Beeldhouwen, keramiek, Schilderen.
Ik herinner me nog steeds toen mijn moeder telkens in de herfst haar schildergerief boven haalde. Schilderen was voor haar een dankbaar tijdverdrijf in de winterse maanden. Zij schilderde met olieverf en was dikwijls in gedachten verzonken om de mooie postkaarttaferelen op doek te zetten. Jammer genoeg is ze jong gestorven en is die tijd nu een verre, maar mooie herinnering.
Op een bepaald moment wou ik dat ook eens proberen en kocht ik wat acrylverfjes, een canvas en wat penselen. Het was niet perfect, maar toch was ik tevreden over mijn eerste werkje en weldra volgden er nog meer werkjes en was ik vertrokken als een trein. Weldra combineerde ik mijn acrylverf met andere materialen en voegde wat reliëf toe.
Later volgde ik lessen keramiek en beeldhouwen in de kunstacademie in Oostende. Ik was door zoveel dingen geboeid, dat ik nauwelijks kon kiezen wat te maken, welke materialen te kiezen… En zonder dat ik het goed door had, waren mijn avonden of zaterdagen veelal gevuld met cursussen zoals vaktherapie, die me ongelooflijk veel inspiratie bezorgde.
Met verbeelding kom je oneindig ver… en experimenteren hoort daarbij. Zo ben ik bijvoorbeeld eens aan de slag gegaan met een 3D pen en ontwikkelde ik mijn eigen techniek daarin. Ik experimenteerde ook met verlichting en ontdekte de sprookjesachtige sfeer van “glow in the dark”-materialen waar ik me geheel kan uitleven. Vandaar dat ik bij expo’s een set-up verkies met UV-verlichting.
Een kort weetje over het materiaal dat gebruikt wordt bij de 3D pen: dit wordt PLA (Polylactic acid of in het Nederlands melkzuur) filament genoemd en het wordt gemaakt van zetmeelrijke planten, zoals maïs, suikerbiet, graan of suikerriet en heeft een kleine ecologische footprint.
Verder kan ik ook vertellen dat ik durf recyclagematerialen te gebruiken in mijn werken, zoals in “plastic bodies” een werkje met enkel en alleen verpakkingsmaterialen, in combinatie met de 3D pen. Het werk geeft ook een boodschap mee over plastiekafval die in de zee terecht komt, gekend als de “plastic soup”.
Als ik terugblik, besef ik dat ik al een creatieve weg heb afgelegd in deze korte tijd en daardoor ook veel boeiende mensen heb leren kennen. Kunst is niet alleen het werkje dat is gerealiseerd, maar ook de weg er naar toe, de ideeën, het leerproces, onze “fans”…en nog veel meer.
Je kan onze video’s bekijken via ons Youtube kanaal Creasa: https://www.youtube.com/channel/UCYMX0cwlL_sM64toveri5vg